Συρραφή θλαστικών τραυμάτων σε παιδιά

Το θλαστικό τραύμα είναι ο επιπολής τραυματισμός του δέρματος και κάποιες φορές και των υποδόριων ιστών σε διάφορες περιοχές του σώματος, συχνά από ατυχήματα στην καθημερινή ζωή είτε μέσα στο σπίτι, είτε σε εξωτερικούς χώρους. Τα παιδιά τραυματίζονται αρκετά συχνά κυρίως στην περιοχή του προσώπου και πολλές φορές τα τραύματα αυτά μπορεί να επουλωθούν με δύσμορφο τρόπο με αποτέλεσμα οι γονείς να ανησυχούν για τις ουλές και να αισθάνονται ενοχές για πιθανή συναισθηματική διαταραχή των παιδιών τους σε μεγαλύτερη ηλικία, ειδικά όταν η συναναστροφή στο σχολείο μπορεί να προκαλέσει χλευασμό λόγω της ουλής.

Η συρραφή ενός θλαστικού τραύματος από τον πλαστικό χειρουργό εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή σύγκλειση του τραύματος, την τοποθέτηση της ουλής σε μη εμφανή σημεία όπου αυτό είναι δυνατόν και τη μετεγχειρητική φροντίδα της ουλής ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μιας δύσμορφης ουλής και να επιτευχθεί το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Σε μεγάλα θλαστικά τραύματα, που συνοδεύονται με ελλείμματα δέρματος, η πλαστική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιήσει μια πλειάδα χειρουργικών κρημνών, όπου σχεδιάζονται έξυπνα στο παρακείμενο δέρμα και έτσι επιτυγχάνεται η σύγκλειση της τραυματικής περιοχής.

Τις περισσότερες φορές απαιτείται μόνο τοπική αναισθησία. Βέβαια αν ο ασθενής είναι σε πολύ μικρή ηλικία και το τραύμα είναι εκτεταμένο δεν είναι δυνατή η κατανόηση ενός παιδιού για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε αυτέ τις περιπτώσεις σε συνεργασία με ειδικό παιδοαναισθησιολόγο μπορεί να εξασφαλιστεί ένα είδος ελαφριάς γενικής αναισθησίας ή μέθης ώστε να επιτευχθεί η σύγκλειση του τραύματος. Μετεγχειρητικά χρησιμοποιούνται ειδικές περιδέσεις της περιοχής ώστε ο μικρός ασθενής να μην μπορεί να τις αφαιρέσει μόνος του και το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του.

Σε περίπτωση ανάγκης έκτακτων περιστατικών και για ώρες όπου το ιατρείο δε λειτουργεί, παρακαλώ πολύ απευθυνθείτε στην Κλινική Άγιος Λουκάς Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2310 380000 και ζητήστε να έρθετε σε επικοινωνία με την κ. Γιαννοπούλου. Η ίδια και η ομάδα της θα επικοινωνήσουν σύντομα μαζί σας για να σας εξυπηρετήσουν και να αναλάβουν ταχύτατα την αντιμετώπιση του ασθενή.

Αποστολή