Αποκατάσταση Μετεγχειρητικών Κοιλιοκηλών

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να δημιουργήσουν μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες. Η κοιλιοκήλη είναι η χαλάρωση των τοιχωμάτων της κοιλιάς και η δημιουργία ενός σάκου μέσα στον οποίο μπορεί να παγιδευτούν κοιλιακά όργανα. Συνήθως εμφανίζεται μετά από προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιά αλλά κάποιες φορές και αυτόματα. Η πλαστική χειρουργική συνεργάζεται στενά με τη γενική χειρουργική ώστε να αποκατασταθεί μια τέτοια βλάβη.

Η επέμβαση απαιτεί γενική αναισθησία, παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο για μια ή δυο ημέρες, τη χρήση ενός ειδικού μετεγχειρητικού κορσέ σώματος για ένα μήνα και αποφυγή οποιασδήποτε σωματικής άσκησης και άθλησης για αρκετές εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείο ο γενικός χειρουργός ανατάσσει την κήλη και ελέγχει τα εσωτερικά όργανα της κοιλιακής χώρας ενώ στη συνέχεια ο πλαστικός χειρουργός αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τη χαλάρωση των ορθών κοιλιακών μυών της κοιλιάς, την τοποθέτηση ειδικών πλεγμάτων συνθετικών ή βιολογικών και τη σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος κατά στρώματα ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση όπου η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη είναι εκτεταμένη και υπάρχει απώλεια των μυών τότε σχεδιάζονται ειδικοί κρημνοί και χρησιμοποιούνται μυς από γειτονικές περιοχές του σώματος ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα της αποκατάστασης και να αποτραπεί κάποια μελλοντική υποτροπή.

Η τομή σχεδιάζεται στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας, προσομοιάζει με την τομή που γίνεται για την κοιλιοπλαστική και μπορεί εύκολα να καλυφθεί από το εσώρουχο ή το μαγιό. Μετεγχειρητικά η επούλωση της ουλής παρακολουθείται στενά με επισκέψεις στο ιατρείο και αρκετά συχνά συστήνεται η χρήση ενός ειδικού αυτοκόλλητου σιλικόνης πάνω στο τραύμα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο